HELYSZÍN

BEM MOZI
II., Margit krt. 5/b
http://bemmozi.blogspot.com

Helios Mozi néven nyílt 1908-ban a mai Margit körút 5/b alatt, 1934-ben Admiral néven vált ismertté. 1939-ben a mozik magyarosított nevet kaptak, így ez a mozi az Adria Filmszínház elnevezést viselte a kommunista hatalomátvételig. A szocialista ’50-es években már Bem Moziként fogadta Buda filmrajongóit. A mozi tulajdonosa az Ingatlan Kezelő Vállalat, a bérlő a Fővárosi Moziüzemi Vállalat (FÖMO) volt.

1979. március 1. és november 15. között teljes átépítésen esett át, többek között új vetítőgépházat és kiszolgáló helyiséget kapott, megváltozott a nézőtér alakja - befogadóképessége 150 fő - ezáltal rövidebb lett a vetítési távolság. Kicserélték a szellőző berendezést és a kazánt. A padló és az oldalfal szőnyegborítást kapott, a mennyezetet akusztikai célokat szolgáló fémlapokkal látták el, a székek fémvázait pedig kárpittal borították be. Az előcsarnokban ülőgarnitúra és hirdetőfelületek várták a vendégeket. Budapesten itt népszerűsítették először a mozi frontoldalán diafilmvetítéssel a filmeket és a reklámokat. Ebben az időben bemutató moziként funkcionált. /Forrás: http://www.mozivilag.com/

A mozi ma, 2011-ben, úgy üzemel, hogy nem üzemel, pontosabban az a helyzet állt elő, hogy a filmvetítés mint fő üzemág már nem üzemel, a büfé viszont igen. A főváros egy váratlan pillanatban úgy döntött, hogy meg akar tőle szabadulni, még akár olyan áron is, hogy az új tulajdonos esetleg nem is moziként használja majd az épületrészt. Amire volt is esély: egy időben játékgépes bérlő költözött volna be, a lakók tiltakozása tudta csak megmenteni a helyet. Pedig a 103 éves intézménynek még utolsó éveiben is rendszeres közönsége akadt, a vetítésen túl fesztiváloknak, klubesteknek, koncerteknek, kiállításoknak adott otthont.

Alighanem a Bem mozié Közép-Európa legkesekenyebb moziterme, ami most leginkább lakat mögött áll. A sötét terem mint kulturális kripta vár sorsára, közben az élet megállíthatatlanul zajlik az előtéri kocsmában Stiller Nándor büfétulajdonos irányítása alatt. Hát ezért gondoltuk, hogy míg várakozunk, töltsük meg élettel azt a 101 plüss puha székes termet is: pörögjön a filmvetítő, adjunk hozzá élő zenét, irodalmat, színházat. Mert a helyzet az, hogy igen nagy szükségünk van az ilyen családias kis helyekre, ahol együtt lehetünk.